Половината от постъпилите 23 799 жалби в Комисията за защита на

...
Половината от постъпилите 23 799 жалби в Комисията за защита на
Коментари Харесай

КЗП: „Вече половината от жалбите в КЗП постъпват по електронен път“

Половината от постъпилите 23 799 тъжби в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) през предходната година са подадени онлайн, показва в изявление за в. „ Телеграф ” ръководителят Димитър Маргаритов. Според него в бъдеще мобилният телефон ще е главното средство за изпращане на недоволства, защото по данни от изследвания на Потребителския интернационал до 2025 година към 70 % от интернет потребителите ще „ влизат “ в Мрежата през смарт телефон. „ Най-много тъжби са в региона на телекомуникациите. Съществена част от недоволствата в този бранш са от дефектни устройства.

Рекламацията на потребителя не е била задоволена по стремежи метод, ремонтът се е забавил доста време или е бил неудачен и се е наложило стоката още веднъж да се връща за ремонт. Или пък след три несполучливи опита за ремонт, търговецът отхвърля одобри назад дефектното устройство и да върне парите ”, споделя Маргаритов. Има и недоволства след покупки от електронни магазини, които са изпратили нещо напълно друго по външен тип и качество от поръчаното. При покупка на дрехи обаче постоянно поражда спор сред потребителя и търговеца дали дрехата, която се връща, не е употребена. „ Идеята на правото на отвод е, че когато вие поръчвате нещо по интернет, не можете да го видите, както във физическия магазин, да го пипнете, да го премерите. Целта е тъкмо тази - пробвате и когато прецените, че не ви харесва, да имате опция да го върнете. Всяко друго деяние, отвън това пробване, би могло да се третира като използуване, което препятства упражняването на правото на отвод ”, изяснява ръководителят на КЗП. „ Натъкнахме се на мними търговци в онлайн пространството. Сайтове със подозрително страхотни цени, потребителите си поръчват, заплащат си, само че стоките не идват.

В един миг магазинът изчезва ”, добавя той. Статистиката на КЗП за предходната година сочи, че жалбите по отношение на качеството на туристическия артикул са под 5 % от всички постъпили в институцията. „ Но в туризма всеки противен случай се помни дълго. Хората остават доста разочаровани, тъй като от време на време с месеци приготвят почивката си, влагат в нея средства, време и упования, а всяко излъгано очакване е проблем. В България се предлага все по-добър туристически артикул. Лошото е, когато някой небрежен търговец сътвори проблем на цялата промишленост. Случаят става публично притежание и хората остават с усещане, че надали не това е всеобща процедура ”, разяснява Маргаритов. Председателят на КЗП обобщава, че допълнително от две трети от случаите Комисията се е произнесла, че има нарушаване и са наложени съответните наказания.

„ Забранили сме редица нелоялни търговски практики. През 2018 година след обжалване от търговци, огромен брой наши решения са доказани от съда, т.е. произнасянията ни са били верни ”, прибавя Маргаритов. „ Сред тях са непоисканите абонаменти при информационните услуги, които забранихме. Потребителите не могат да бъдат натоварвани в допълнение с разноски за нещо, което не са поискали, а от тях надали не се желае интензивно държание да се откажат от тази непоискана услуга. Правилното е: Предлага се оферта, потребителят се съгласява и тогава тя става детайл от неговата договорка с търговеца ”, коментира той. Димитър Маргаритов напомня, че всяка година КЗП има стратегия с акции за надзор на разнообразни браншове на пазара по отношение на съществуването на нелоялни търговски практики, неравноправни клаузи в договорите с общи условия, недопускане разпространяването на пазара на рискови артикули, най-много свързани с развъждането на децата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР